Manufacturers

Roadster

Roadster is een Noord-Amerikaanse benaming voor een type auto met twee zitplaatsen zonder een permanent dak en oorspronkelijk ook zonder zijramen. Een cabriolet heeft daarentegen wel vaste ramen die geopend kunnen worden. De voorruit is doorgaans op de carrosserie bevestigd in plaats van erin geïntegreerd. Zelfs met een lichtgewicht dak (top) en doorzichtige plastic ramen zijn de inzittenden toch nog enigszins aan de elementen blootgesteld.

Oude roadsters

Van oorsprong werden roadsters gebouwd op basis van veel verschillende voertuigen, van een Ford Model T tot een Cadillac V-16. Het type auto was vooral geliefd door gebruikers die plezier en gevoel van vrijheid verkozen boven een praktisch ontwerp. Roadsters zijn bij veel liefhebbers meer favoriet dan andere typen, de reden hierachter is waarschijnlijk dat een liefhebber met name bij goed weer zal rijden.

Moderne roadsters

De naam roadster beleefde een renaissance in 1990 met de introductie van de Mazda MX-5. Hoewel het geen roadster was in de oorspronkelijke zin van het woord, sloeg deze benaming snel aan. Sommige merken gebruiken ook het woord Spyder (of Spider) voor een compleet dakloos voertuig, vernoemd naar een oud type, door een paard getrokken wagen.

image_pdfimage_print

Leave a Reply